Fejér Péter

“To know and not to do is not yet to know.”
“Tudni és nem csinálni az valójában nem tudni.”
Zen kōan

Photo by Denis Collette, from Flickr, Creative Commons Licence
Photo by Denis Collette, from Flickr, Creative Commons Licence

Egészen kicsi voltam, mikor megszülettem. Azóta sokat nőttem. De a világ körülöttem sokkal gyorsabban nőtt.

Amikor megszülettem, a világnak egészen nagy része voltam, majdnem betöltöttem az egészet. Most csak egy csepp víz vagyok egy hatalmas zivatarban az óceán felett a végtelen világegyetemben.

Egészen tudatlan voltam, amikor megszülettem. Sokat tanultam azóta. De mindig több kérdést találtam, mint választ.

Fejér Péter

Amikor megszülettem alig voltak kérdéseim, és a legtöbbre a választ is ismertem. Éhes vagyok? Igen. Álmos vagyok? Nem. Ma annyi kérdésem van, amivel könyvtárakat lehetne betölteni és csupán néhányra ismerem a választ. Ráadásul ezek a válaszok is úgy kezdődnek, hogy “néha”, “talán”, vagy “bizonyos vélekedések szerint”.

Úgy tűnik, ahogy öregszem egyre kisebb és tudatlanabb leszek. Úgy tűnik új értelmet találtam a “termékeny élet” kifejezésnek. És nem vagyok ám csalódott! Egyáltalán nem.

A kilencvenes évek eleje óta foglalkozom csoportvezetéssel és az iskolarendszeren kívüli tanulás/tanítás különböző formáival. Pedagógiai, filozófiai és gazdasági végzettségem van, dolgoztam kutatásszervezőként, üzleti tanácsadóként, trénerként.

2011-ben szereztem akkreditációt tanárként a Gabrielle Roth által vezetett Moving Center tanárképzésén. Azóta heti rendszerességgel tartok 5Ritmus órákat Budapesten és számos műhelyt vezettem különböző magyar városokban, Szerbiában és Ausztriában.

Mindemellett folyamatosan továbbképzem magam horvátországi, németországi és ausztriai kurzusokon, és az 5Ritmus tanárok szakmai találkozóin. Tagja vagyok az 5Ritmus tanárok 2014-ben létrehozott szakmai egyesületének, az IMTA-nak.

tancafuben_ret

Néhány visszajelzés foglalkozásaim résztvevőitől:

“Tavaly az volt a legfontosabb, hogy a hétköznapi teendőimből kiszakadva tudjak magamra figyelni, lenni a saját folyamataimmal. Idén is vágytam erre – és sokkal többet kaptam. Nagyon felszabadító volt kapcsolódni másokhoz, akár táncban, akár táncon kívül. Úgy kapcsolódni, hogy közben nem hagyom el magam, nem veszítem el magammal a kapcsolatot. Ez régebben nem ment volna: a tánc idejére nagyon vigyáztam, hogy az saját idő legyen, minden megfelelési kényszer, minden kifelé figyelés nélkül. Mostanra ez változott. Már nem kell kirekesztenem ahhoz másokat,  hogy önmagam lehessek. Hát nagyon jó volt ezt felfedezni!”

“Miután hazaértem még napokig olyan igazinak éreztem magam. Csak voltam. Nem azon gondolkodtam, mit és hogyan kéne csinálni, csak csináltam, ami jött belülről. Tényleg igazi voltam és ez a lehető legnagyobb dolog, amit valaha kaphattam. Köszönöm, köszönöm, köszönöm!!!!!!”

“Annyira szeretem, hogy az önismereti táncot elérhetővé teszed a mindennapokra, a mindennapi ember számára… minden szempontból… annyira érezni ezt a letisztult egyszerűséget. Azt, hogy egy férfi vezeti.”

“Nekem az a legjobb ebben a fajta táncban, hogy semmi sem kötelező. Bár van némi iránymutatás, de rám van bízva, hogy azt miként értelmezem, milyen mozgást vált ki belőlem. Így teljesen át tudom adni magam a zenének és az érzelmeimnek.”

“Felszabadító, hogy mindenkit el tudtam fogadni, senkivel kapcsolatban nem volt bennem ellenállás, hanem egy naaagy megengedés, elfogadás, hogy mindenki az legyen, ami. És gyönyörködés bennük, a valódiságukban.”

Ha szeretnél többet tudni a múltamról, [kattints ide].

kicsipeter

Jelenleg jobbára az 5Ritmus tanításával foglalkozom. Ha érdekel, hogy ez mi, akkor [ide lapozz]. Ha pedig érdekel, hogy mikor és hol tudsz részt venni ilyen foglalkozáson, [akkor pedig ide].

Ha szeretnél valamit kérdezni, visszajelezni, véleményt nyilvánítani, akkor ebbe a dobozba írd be alul és azt meg fogom kapni. Ha szeretnél választ is, akkor az email címedet is írd bele! :)

dddd
Photo by Denis Collette, from Flickr, Creative Commons Licence