Mozgással a nyugalomért

Mozogni azért, hogy nyugalmat találjunk…

A talpad ugrál, a csípőd ring, a hajad lebben… akárcsak egy szombat este a klubban. Az 5Ritmus tánca azonban mégis más: meditáció a testeddel.

Áramlás
Az áramlás ritmusa puha, körkörös mozdulatokkal hömpölyög, könnyedén és mégis súlyosan. Ez az alapja az összes többi ritmusnak. Tánclépések kezdet és vég nélküli sora, amelyben a lábé a vezető szerep. A talpaid megkóstolják a földet, érzik a tested súlyát, hordoznak, és mozgásba hozzák a tested. Elfogadó, befogadó energia ez, amelyben megnyílsz a mozdulat számára, összekapcsolódsz a saját egyéni energiáddal, megalapozod a további mozdulatok sorát.

Staccato
Ez a benned élő tűz ritmusa, a mozdulatok geometriája, amelyben a csontjaid egyenességével táncolsz: a sarkokkal, vonalakkal és szegletekkel. A szíved lüktetése a csípőd és a térdeid erőteljes mozdulataiban ölt formát tisztán, határozottan, kifelé irányulva, összpontosítva. Áttöröd a falaidat, hogy az erőteljes ritmikában még a megkérgesedett fájdalom is kifejezésre juthasson.

Káosz
A harmadik ritmus elengedni tanít. A benned élő táncos felszabadul, életed valódi koreográfiája felszínre jön. A káosz formátlanságában minden egyidejűleg létezik, a tested rázkódik tetőtől talpig. Nem tudod tovább tartani a megszokott kontrollt, nincs más tehát, mint átadni önmagad, felolvadni a táncban, utat találni a saját kreativitásod és szabadságod felé.

Líra
A líra könnyű, mint a toll, felemel. A karjaid kinyílnak, a mellkasod kitágul, a látótered kinyílik. Amikor a káoszban megélt elengedést is elengeded, a könnyedség és a játékosság nyer teret, megtestesül az öröm. Táncolsz, mint a levelek a szélben, a lelked felemelkedik, a képzelőerőd felszabadul.

Csend
A csend ritmusa időn és téren kívül létezik. Az üresség tánca ez. Figyelmed a lélegzeted ár-apályán, a szíved dobbanásain. A lelassult mozgásban nyugalmat találsz, önmagad teljes elfogadását tökéletes éberségben, az Istenivel való összekapcsoltságban. Mozdulattal imádkozol.

/A fenti írás részlet Bianca Bartels cikkéből, amely megjelent a holland Happinez magazinban 2016-ban. Fordította: Kiss Zsuzsanna/

Mit gondolsz erről?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s