Téli szüret

Hullámok szintű 5Ritmus műhely Fejér Péter vezetésével
Asszisztens: Lőrincz Éva, pszichodráma vezető
2016. december 28-30., Pilisszentlászló, Waldorf iskola

Jelentkezéshez és érdeklődéshez töltsd ki az alábbi rövid űrlapot. Köszönjük.

“Elfogadás és cselekvés.
Bármi is legyen a jelen pillanatodban,
fogadd el úgy, mintha te választottad volna.
Ez varázslatosan át fogja alakítani az életed.”

– Eckhart Tolle

Három nap arra, hogy visszatekintsünk és megéljük az értékét és fontosságát mindannak, ami az elmúlt évben történt és arra is, hogy új álmokat szőjünk.

Pár napja kirándulni voltam. A táj szép volt, a beszélgetések érdekesek, a lábamat viszont feltörte a cipőm. Az elején örültem, hogy végre kint vagyok az erdőben, jó a társaság, és csak mentem előre, belevetve magam az élményekbe. Későn hallottam meg a lábam panaszkodását, pedig csak annyit kellett volna tennem, hogy hamarabb megállok és megfelelően bekötöm a cipőfűzőmet és megelőzhettem volna a bajt. Egy kiránduláson érdemes beiktatni olyan megállásokat, amiket nem a helyzet hoz. Mert vannak olyan kitüntetett pontjai egy útnak, amik azonnali megtorpanásra késztetnek. Néha a kilátás, néha egy lenyűgöző sziklaforma, máshol a hatalmas bükkfák látványa az. De egy gyakorlott túrázó ezektől a kivételes pontoktól függetlenül is időnként megáll, és ellenőrzi a fontos dolgokat. A helyzetét a térképen, a hátralévő időt, a zsák zippzárjait, a vállpánt feszességét, a cipőfűzőt. Így kisebb eséllyel érik majd váratlan meglepetések.

Egy fénykép a kirándulásról (itt még csak kicsit fájt a lábam:) (Fotó: Boda Gabriella)
Egy fénykép a kirándulásról (itt még csak kicsit fájt a lábam:) (Fotó: Boda Gabriella)

Ez a kirándulás eszembe juttatta azt, ahogy az életünkön végigkirándulunk. Ott is érdemes néha egy-egy pillanatra megállni. Szünetet tartani. Körbenézni és számbavenni, hogy hol állunk, honnan jövünk, merre haladunk. Akadnak kitüntetett pontok az életünkben is. Egy jóbarát vagy rokon házassága, egy születés vagy haláleset mind olyan pillanatok lehetnek, amikor mi is “belassítunk” és szétnézünk. Viszont érdemes beiktatni olyan megállásokat is, amiket nem a helyzet hoz. Hajlamosak vagyunk ugyanis belelovalni magunkat a sietésbe. Nem akarunk megállni, mert úgy tűnik, hogy az lassítja a haladásunkat. Bebeszéljük magunknak, hogy majd megállunk a következő csúcson, vagy a forrásnál. Aztán ragaszkodunk ehhez az elhatározáshoz, még akkor is, ha a kitűzött cél csak nem akar megérkezni. Nem egyszer megtörtént velem, hogy ilyen eltökéltség vitt bele a végletes eltévedésbe. Kicsit eltévedni nem baj, sőt kifejezetten izgalmas. Nem észrevenni, hogy eltévedtünk és tovább törtetni a hibás irányba viszont ahhoz vezet, hogy csak a végső kimerülés pillanatában jövünk rá, hogy fáradhatatlan küzdelmünkkel egyre jobban megnehezítettük a helyes irányba való visszatalálást. Rendszeresen szünetet tartani nem lassítja a haladásunkat, mert lehetőséget ad az erőnk összeszedésére, és biztossabbá teszi a célunk elérését.

Az éveink ciklikusságában a téli napforduló, a legrövidebb nappalok időszaka ad alkalmat a megállásra.

Ilyenkor “megigazíthatjuk a vállpántunkat”, “beköthetjük a cipőnket”, “ellenőrizhetjük a térképet”. Ahelyett, hogy valami speciális eseményre várnánk, ilyenkor egyszerűen rászánhatunk egy kis időt arra, hogy ne csináljunk semmi “hasznosat”, hanem csupán eltöltsünk egy kis időt szemlélődéssel. Kicsit hátralépve életünk zajától rátekinthetünk mindarra, ami folyamatban van, észrevehetjük azt, ami épp megrekedt, eldönthetjünk, hogy milyen események és emberek sodrása mellé szegődünk, és mi az amitől inkább távolságot tartunk majd. Mert az életünk végső soron nem egy olyan kirándulás, ahol előre kitűzzük a végcélt. Itt minden pillanatban új célt választhatunk, anélkül, hogy ez értelmetlenné tenné korábbi céljainkat. Nem az odaérkezés a lényeges benne, hanem az a táj, amit közben bejárunk.

Az 5Ritmus mozgásmeditáció gyakorlása egy egyszerű, dinamikus és hatékony módot ad arra, hogy rátekintsünk az életünkre.

A mozgáson keresztül a szavakkal meg nem fogalmazható jellenségekkel is kapcsolatba tudunk lépni. Kapcsolatba lépünk tudatalattink bölcs intuíciójával, és emberlétünk közös hömpölygő áramlásával. A mozgás meghívása, a mozgásra hangolódás nem igényelnek képzettséget. Bárki, aki csatlakozik, az iránymutatások segítségével képes lesz mozgásba hozni testét. Aki pedig kötetlen,  improvizatív módon megmozdítja testét, és nyomon követi azt, ami ebből kialakul, az mélyreható szinten megmozdítja a pszichéjét is és ezáltal képes lesz kapcsolatba lépni saját, mélyben lappangó energiaforrásával is. Ez a folyamat végső soron az élet felébresztése.

Megengedjük az életnek, hogy egyre élőbbé váljon bennünk és kitáguljon a horizontunk.

cc-vern_600_tinycc-vern_600

(Fotó: Vern, Creative Commons licensz, forrás: flickr.com)
Kanangra, Ausztrália (Fotó: Vern, Creative Commons licensz, forrás: flickr.com)

13256010_10153798142538155_2675129571201583618_nFejér Péter

Öt éve foglalkozom azzal, hogy egyszerű, keresetlen, spontán módon tudjon mindenki megnyilvánulni a mozgáson keresztül. Tánc ez? Testudatosság? Improvizáció? Talán mindegyik egy kicsit, de legfőképp öröm a testben.

A kilencvenes évek eleje óta foglalkozom csoportvezetéssel és az iskolarendszeren kívüli tanulás/tanítás különböző formáival. Pedagógiai, filozófiai és gazdasági végzettségem van, dolgoztam kutatásszervezőként, üzleti tanácsadóként, trénerként. 2011-ben szereztem akkreditációt tanárként a Gabrielle Roth által vezetett Moving Center tanárképzésén. Azóta heti rendszerességgel tartok 5Ritmus órákat Budapesten és számos műhelyt vezettem különböző magyar városokban, Szerbiában és Ausztriában.


Lőrincz Éva

Magyar, esztétika és kommunikáció szakos bölcsészként végeztem, majd néhány évig a legkülönbözőbb munkahelyeken és területeken dolgoztam, miközben elvégeztem a Magyar Pszichodráma Egyesület pszichodráma vezető képzését.
2005. óta főtevékenységem a pszichodráma-vezetés, közben coach végzettséget is szereztem, így 2010 óta life coachként egyéni tanácsadással is foglalkozom. Szeretném, ha munkámban érezhető lenne tanítóm, Max Clayton végtelen életszeretete, humora és könnyedsége, és szakmaiságomat a tőle tanult természetes, “tiszta és friss” szemlélet hatná át.

 

Helyszín

Pilisszentlászló, Waldorf iskola
Szentendrétől 10 km Visegrád felé. Az épület a falu végén, a házakon túl van.
GPS: 47.726854, 18.977805

Tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető. A belvárosból az iskoláig HÉV-vel, busszal és a végén sétálva is kevesebb, mint két óra alatt ki lehet érni.
Menetrend a [volán honlapján].

Időrend

December 28.

 • 9-11 érkezés, beregisztrálás, ismerkedés a helyszínnel és a környékkel
 • 11-13 táncfoglalkozás (hangolódás, ismerkedés egymással)
 • 13 közös ebéd
 • 16-19 táncfoglalkozás
 • 19 közös vacsora
 • kötetlen esti program (rajzolás, festés, zenélés, éneklés)

December 29.

 • 10-13 táncfoglalkozás
 • 13 közös ebéd
 • 16-19 táncfoglalkozás
 • 19 közös vacsora
 • kötetlen esti program (rajzolás, festés, zenélés, éneklés)

December 30.

 • 10-13 táncfoglalkozás
 • 13 közös ebéd
 • 14-16 lezárás

December 28-án az első foglalkozás délelőtt 11 órakor kezdődik. Érdemes jóval hamarabb érkezni, hogy legyen időd nyugalmasan becsekkolni, szétnézni kicsit a környéken, “aklimatizálódni”. 30-án az utolsó foglalkozás 16-kor fejeződik be, a Budapestre vivő buszt még kényelmesen el tudod érni. A három nap alatt 15 órányi közös foglalkozás lesz. Az 5Ritmus tanárképzéshez 15 óra Hullámok szintű tapasztalatot biztosít.

Részvételi díj

 • A részvételi díj 28 000 Ft, mely magában foglalja a táncfoglalkozásokat, de az étkezés és a szállás külön fizetendő.
 • Előjelentkezési ár november 24-ig: 23 000 Ft (5000 Ft előleg befizetésével).
 • Kedvezmény pároknak: aki hozza a párját, annak a párja féláron jöhet (az aktuális jelentkezési árhoz képest).
Lehetőség van segítőnek jelentkezni és van néhány támogatott helyünk olyanoknak, akik szociálisan rászorulnak. Kérlek ezek ügyében írjatok emailt, vagy jelezd a megjegyzés mezőben a jelentkezési lapon!

Szállás és étkezés

Az iskolaépületben tantermekben lehetőség van aludni (fűtött termek, melegvizes zuhanyzás) 1500 Ft/fő/éj áron.
2-3 fő számára tudunk a faluban foglalni szobát, írd be jelentkezésnél a megjegyzésbe, ha szükséged lenne erre.
Fogunk rendelni vegetáriánus meleg ételt, erre külön lehet majd feliratkozni (1200-1400 Ft között lesz egy étkezés ára, ezt még később pontosítjuk, amint megkaptuk az ajánlatot rá). Érdemes megrendelni, mert a boltok messze esnek a tánchelyszíntől.

Kérdéseiddel nyugodtan keress meg minket, örömmel válaszolunk:

Fodor Eszter eszter.fodor79@gmail.com

Mozgásterem Pilisszentlászlón (2015. tavaszán)

waldorf

Mit gondolsz erről?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s