Az 5Ritmus mint gyakorlat, távlat és filozófia

Kiss Zsuzsi írása

Az 5Ritmus, mint gyakorlat

Gyakorlás, testgyakorlás. Magyarul tapad hozzá valami olyasféle jelentésárnyalat, ami a tökéletlennel, a még nem elég jóval kapcsolódik össze, monoton és kissé izzadságszagú is.
„No, ezt még egy kicsit gyakorolni kellene!”-ugye ismeritek a hanglejtését ennek a mondatnak?
De mit találunk akkor, ha a pejoratív beidegződés helyett pl. egy zenész gyakorlását vesszük példának. Aki azért veszi kezébe a hangszerét időről időre, mert élvezetet talál az azon fogható hangokban; játszik, kísérletezik, keresgél. És néha persze kínlódik, küszködik, de ahogy átjut ezeken a megoldandó helyzeteken, egyre inkább birtokába kerül a hangszerének, és a kéz aztán egyszer csak úgy tudja megszólaltatni a dallamot, ahogy azt egyszer a szívben hallotta zengeni és zokogni a művész.

tengerparton
Igen, amikor gyakorlunk valamit, az az 5Ritmus esetében is körülbelül azt jelenti, hogy nagyjából ugyanazt csináljuk. Óráról órára, műhelyről műhelyre. Kapcsolódunk a lélegzetünkhöz, a testrészeinkhez, pörgünk és forgunk, sétálunk és ugrunk vagy éppen a földön gurulunk, sírunk és nevetünk újra és újra. Igen ám, de minden alkalom különböző, és a tapasztalat minden gyakorlással mélyül. Az egyes ritmusok, a tanáraid instrukciói, a saját megéléseid és a társak által megosztott dolgok, minden, amit hallasz, megélsz, tapasztalsz, fizikailag érkezik meg hozzád ezáltal a folyamatos ismétlés, gyakorlás által. Egyre inkább érzed a testedben. Aztán egyszer csak –és ez lehet persze akár az első alkalom is – otthon érzed magad, amikor beleereszkedsz a zenébe vagy akár a csöndbe, a ritmusokba, az egyre inkább ismerős gyakorlatokba. Lehet, hogy századszorra kell hallanod egy instrukciót ahhoz, hogy valami mély megélést adjon, és van, amikor szavak nélkül is teljes és tökéletes minden. És új, ismeretlen területeket fedezel fel a saját tested által a saját tested, a saját lelked számára. Mert az igazi tanulás tapasztalás. Amit a testünkkel tanultunk, ott van a testben: a sebeink és a testünk bölcsessége egyaránt. Mindezt nem szerezhetjük meg, és néha nem is törölhetjük ki egy szempillantás alatt. De mélységes ez a testbölcsesség, és használható a sebeink gyógyítására. „Valami, amit létrehoztunk életünk anyagából.”
Én a magam részéről nagyon kíváncsi vagyok rá, ezért táncolok, ezért gyakorlom az 5R-t.
És igen, izzadok is, méregtelenítek testi és lelki szinten, mert Gabrielle Rothtal vallom, hogy izzadságunk imádság!

Az 5R, mint perspektíva

Perspektíva, távlat, nézőpont, rálátás…
Amikor az összetartó vonalak kiadják a dolgok mélységét és élességét, s a síkban felsejlik előtted a tér. Megérzed az árnyak és a fények testét, s a megtestesülés felismeréseket szül.
Számtalan spirituális ösvény van, meggyőződésem szerint mind ugyanabban az eredendő bölcsességbe és szeretetbe begyökerezve. Ezek közül csak egy az 5Ritmus. Én új perspektívákat találtam általa. Hosszú évtizedeket töltöttem a fejemben, de e módszer által találkoztam a testemmel, azaz visszanyertem testérzeteket. Egyszer csak hozzájuk tudtam férni, mintha beköltöztem, bekuckóztam volna a saját testembe. Elkezdtem tanulni a testemmel, megtapasztaltam a mozgás életerejét, a szabad táncban való feloldódás teremtő gyönyörűségét. A különböző szinteken találkoztam saját magammal, az érzéseimmel, a mintáimmal, a fényeimmel és az árnyékaimmal; csodás társakkal. És néhány pillanatra az egós szerepeket levetve úgy is sikerült találkoznom másokkal, mint mezítelen lélek a másik mezítelen lélekkel. Már tudom, hogy lehetséges. És azt is tudom, hogy amit a táncban elkezdtem gyakorolni, az megjelent az életemben. Változott a táncom, változott az életem. És tudom, hogy ez csak a felfedezőút kezdete. Micsoda távlatok, nemde?

Az 5Ritmus, mint filozófia

A filozófia szó eredetileg azt jelenti: a bölcsesség szeretete. Mély, egyszerű és szépséges bölcsesség rejlik ebben a gyakorlatban, amit 5Ritmusnak hívunk. Bölcsesség, amely szeretetben és elfogadásban gyökerezik, bölcsesség, amelyet egy Gabrielle Roth nevű asszony párolt le élete sebeiből és csodáiból, saját emberi megtapasztalásaiból. Megtalálhatod mindezt a könyveiben. Olvasd el őket, sok-sok bölcsességgel szolgálhatnak számodra! De a tőle kapott igazi örökségünk az, hogy ezt a bölcsességet a testünk által tegyük magunkévá, hogy az izmainkban, a bőrünkön, a csontjainkban tapasztaljuk meg, és ezáltal fizikailag megélhessük a testünk, szívünk, elménk, lelkünk összhangját, és a Lélekkel, a Mindenséggel való összhangot!

Mit gondolsz erről?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s