Interjú Lucija Glagolic Horával

LucijaKérdések: Kiss Zsuzsi
Válaszok: Lucija Glagolic Hora
Fordította: Fekete Erika

Hogyan estél szerelembe ezzel a mozgásgyakorlattal?

Azonnal, könnyen és teljesen :) Egész életemben táncoltam, így amikor felfedeztem az 5 Ritmust, már szerelmes voltam a táncba. Ez a gyakorlat azonban kinyitott egy varázsdobozt a tudatosságot fejlesztő táncok új világára. A tánc már nemcsak a hard core fizikai mozgásedzés volt a táncstúdiókban, aminek eredményeképpen megszületett egy szépen bemutatott koreográfia valamilyen színpadon, és nem is a vad őrület, amit a klubok táncparkettjén előadtam, hanem ezeknél sokkal több. Ez lett a módszerem a gyógyulásra, tanulásra, fejlődésre, és végre találtam egy olyan imádságot, amelyet teljesen magaménak érzek.

Szeretem, ahogy az angol nyelvben a “being moved” “megmozdítva, megindítva” azt is jelenti, hogy a szíved-lelked megérinti, megindítja valami… Ez a gyakorlat megindított az első pillanattól fogva. Szó szerint, és fizikailag is. Emlékszem, ahogy Zágráb utcáit jártam a legeslegelső műhelyem, az első találkozásom után ezzel a műfajjal. A szemeim megteltek könnyekkel csak attól, ahogy a világot érzékeltem, a szépségétől. Az elemeket egy olyan új tudatossággal érzékeltem, ahogy előtte nem, (vagy amit már régen elvesztettem). Ahogy az embereket láttam. Nem csak az arcukat, vagy az általuk elfoglalt teret, hanem az embereket a testükben, az élettörténetükkel, mely a tartásukra, vonalaikra volt írva.
Ekkor 18 éves voltam. Éppen akkor, amikor mindennel és mindenkivel szerelembe estem, visszafogottság és magyarázatok nélkül, nem kérve elnézést, nem visszafojtva, semmi hátsó gondolattal… Szóval amikor beleestem ebbe a gyakorlásba, azonnal feje tetejére állt minden.

Hogyan mélyültél el benne?

Mindig is szerettem táncolni. Tehát az 5 Ritmus tánc szeretete adott volt, de eltartott egy ideig, amíg rájöttem, hogy ez a gyakorlat nem a táncról szól. A tánc csak egy eszköz – használhatod stresszcsökkentésre, arra is, hogy kimozdulj és más emberekkel légy együtt, vagy önfejlesztésre, spirituális gyakorlatként, vagy kozmológiaként. Számomra mindezeket együtt jelentette és jelenti, nemcsak a táncot.
Megismerni az 5 Ritmus-kozmológia sokféle aspektusát, felfedezni a mélységeit és komplexitását az egyes térképeknek (Hullámok, Szívdobbanások, Ciklusok, Tükrök) és mindezt olyan egyszerűséggel, amely olyan sok szinten értelmezhető, hogy még mélyebben beleszerettem. Egy olyan nyelven beszél hozzám, melyet ösztönösen értek, amelynek költészete megérinti a lelkemet.
Ma viszont azt érzem, hogy már nem szerelmes vagyok belé, hanem nagyon mélyen szeretem ezt a gyakorlatot. Néha újra beleszeretek egy-egy frissen felfedezett gyöngyszemébe, de leginkább már a saját részemnek érzem, a világlátásommá vált. Nem gondolom, hogy egy tökéletes, és mindenre jó módszer, tudom, hogy vannak korlátai és vakfoltjai, de mégis… ez a Gyakorlatom, a választott utam.

Melyek az 5 Ritmus előnyei, hozadékai a számodra?

Mielőtt az 5 Ritmussal foglalkoztam, a testem azt tanulta, hogy tegyen bizonyos dolgokat, és az elmém irányította a testemet, hogy mit tegyen, hogyan mozduljon. Igy eltartott egy darabig, amíg valóban oda tudtam figyelni és meghallani a testem intelligenciáját, hogy mi is akar benne megmozdulni. Ahogy kitanultam az ismert táncmozdulatokból, elengedtem az irányítást, és a tánc esztétikáját, úgy fedeztem fel ezzel az újfajta mozgással egyre mélyebb rétegeket magamban, a múltamat, a kondícionálásomat, és a lehetőségeimet.
Olyan sok mindent kaptam és kapok folyamatosan az 5Ritmustól. Minden tanítás, amit a Tánctól kaptam, és a sok-sok kiváló tanáromtól, arról szól, hogy is vagyok magammal, és ki vagyok én, és hogyan és kivé válhatok még. Így nehéz ezt megnevezni. A legnagyobb tanítás, amit még mindig kapok belőle, hogy nincs olyan mélység, amit ne lehetne meghaladni, a növekedés végtelen. Mindig fedezek fel új rétegeket, az önátadás új szintjeit, a mindenséggel való még teljesebb találkozást.
Ahogy érlelődöm az életemben, a táncos és tanítói utamon, új kapukat nyit számomra ez a gyakorlat, és új lépcsőfokokon segít át.

Mit jelent számodra ez a mondat mentálisan és fizikailag?

“Van benned annyi fegyelmezettség, hogy szabad lehess?” (Gabrielle Roth)

Számomra ez a kérdés az 5 Ritmus gyakorlat fő tanítása. Egyike Gabrielle trükkös gondolatainak, amiről azt hiszed, hogy tudod rá a választ, aztán rájössz, hogy még a kérdést sem érted, és aztán mégis csodákat tesz veled. Számomra ez egy emlékeztető az élet paradoxonáról, egy koan, amely felébreszt, és perspektívába helyezi a dolgokat, egy emlékeztető a személyes felelősségemről az életem alakításában.
Ez a kérdés nem a mentális vagy fizikai szintről szól. Ez a szellemről, az életről, a teljességről. A szándékunkról, hogy teljesen éljünk. Nem csak mentálisan, nem csak fizikailag, nem csak spirituálisan. Hanem teljesen. Elkötelezetten. Nem csak néha, nem csak akkor, amikor kényelmes, hanem akkor is, amikor a nehezebb utat kell választani, amikor bármelyik mintánk eluralkodna rajtunk, amikor csak egy részünk is lekapcsolódna.

Miért inspirált téged ez a mondat arra, hogy egy műhelyt kreálj belőle?

Be kell valljam, beleestem a csapdájába. Amikor először vezettem műhelyt ezzel a címmel, azt hittem, hogy a káosz tanításáról szól. Hangzatos címnek tűnt, hiszen a káosz arról szól, hogyan szabadítsd fel magad, hogyan engedd el, (és persze sok minden másról is). De idővel, ahogy tanítottam, megértettem, hogy a lényeg a tanításában van, és minden ritmus egy-egy térkép az úton a válasz felé, és egy-egy eszköz arra, hogy a mai válaszainkat átalakítsuk a legjobb képességeink szerinti válaszokká.

Te magad fegyelmezett ember vagy? Miképpen?

Őszintén szólva nem annyira, mint korábban. Vannak ingadozásaim, hullámhegyeim és völgyeim. Ez az egyik hozadéka a gyakorlásomnak. Korábban nagyon merev voltam a döntéseimben, és nagyon eltökélt a céljaimban, így azt mondhatnánk, hogy elég fegyelmezett voltam.
Ma már a fegyelmezettséget másképpen látom, mint azt a merevséget, vagy talán nem azt látom a legértékesebb alapelvnek. Megtanultam, hogy más alapelvek, mint az öröm, a feltöltődés, vagy a rugalmasság legalább olyan fontosak és értékesek. Így mondhatjuk, hogy fegyelmezett vagyok, amikor úgy döntök. El tudok végezni olyan dolgokat, melyeket unalmasnak tartok, ha tudom, miért teszem, hajlandó vagyok egyszerre egy lépést tenni… Ugyanakkor sok minden más is vagyok mostanában, (például impulzív), ami időnként felülírja a fegyelmezettséget. :)

“Szabad szellem vagyok. Szabad szellemű marhaságokat teszek. Úgyhogy ne nézz rám ilyen zavarodottan, csak nézz rám csodálkozva, és talán Te is inspirálódsz a különcségemből.”

Mit gondolsz erről?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s