Elemi Energiák

cc Bob Shrader_200

“A mintáknak egy olyan nyelvét találtam meg, mely meggyőződésem szerint egyetemes igazságokhoz tud elvezetni minket, olyan igazságokhoz, melyek az időnél is ősibbek.
A test ritmusában felfedezhetjük megszenteltségünk nyomait, gyökereket, melyek visszanyúlnak egészen a kezdethez.
Létállapotokat, melyekben az identitások feloldódnak
az energia végtelen áramlásában.

Az energia hullámokban mozog.
A hullámok mintákban mozognak.
A minták ritmusokban.
Egy ember is csak ennyi: energia, hullámok, minták, ritmusok.
Semmi több. És nem is kevesebb. Egy tánc.”

Gabrielle Roth

Gyakran beszélünk olyan dolgokról, melyek nehezen megfoghatóak, melyekre olyan fogalmaink vannak, amik inkább költői képek, mint egyszerű szavak. Amikor azt mondjuk, hogy ma olyan nyomott a hangulat, az nem azt jelenti, hogy mi épp levertek vagyunk, hanem azt, hogy a minket körülvevő világ bágyadtsága jelenik meg bennünk is. Valami olyan nehezen megfogható bágyadtság, mely nem csupán érzés vagy érzelem, nem is valami attitűd, és nem is csupán egy vizuális inger, mint például a szitáló eső, hanem mindez valahogy együtt, sőt, még talán ezeknél is több. Vagy amikor azt mondjuk valakiről, hogy kicsattan az egészségtől, az nem csak azt jelenti, hogy a vérnyomása rendben van és nincs túlsúlya, hanem még sok minden mást is, amiket nehéz is lenne külön megfogalmazni, de együttesen olyan összképet alkotnak, melyet ez az általános kifejezés jól megragad. Gabrielle Roth több évtizednyi tánctanítása során ilyen költői kép szerű fogalmakba sűrítette a tapasztalatát, és az általa megérzett, megtapasztalt energiákat elnevezte az áramlás, a staccato, a káosz, a líra és a csend ritmusának. Lenyűgöz az a kreativitás, ami ezekben a szavakban rejlik, és az a zsenialitás, amivel az összetett, kifejezhetetlen dolgokat ilyen könnyedén leegyszerűsítette egy egy szóba, anélkül, hogy a komplexitást megtagadta volna.

cc Mark Chadwick_ret600

Az 5Ritmus mozgásmeditációban ezekkel az elemi energiákkal dolgozunk és az ezekhez kapcsolódó alapvető emberi minőségekkel, egészen egyszerű formában.

A célunk ezeknek az energiáknak az átélése és megtapasztalása. A teljes tartomány megtapasztalása, amiket ezek a költői képek lefednek. Nem az értelmezést és megértést, hanem az intuitív bölcsességünk fejlesztését tesszük a középpontba. Intenzív találkozás ez ősi, bennünk rejlő energiákkal és azokon keresztül egymással.

Ehhez a találkozáshoz az eszközünk az egyszerű kötetlen mozgás. Mindannyian egyediek vagyunk és ezért az elemi energiák is egyéni módon nyilvánulnak meg rajtunk keresztül. Ezért nem írjuk elő senkinek, hogy hogyan mozogjon, hanem segítséget nyújtunk abban, hogy felfedezd a mozgásod olyan formáit, melyek hozzád a legjobban illenek és melyek a legjobban segítik a kapcsolódásodat az energiákhoz.

Segítünk abban, hogy természetes, spontán módon tudj kapcsolódni az öt ritmus öt teljesen különböző energiájához. Hogy feloldódhass az Áramlásban, megformálhasd az érzéseidet a Staccatóban, hogy elengedhess minden szabályt és gátat a Káoszban, hogy könnyed lehess a Lírában és megtaláld a Csend harmóniáját.

A testünk és a pszichénk megjegyzi mindazokat az élményeket, amiket már átéltünk valamilyen formában és amikor más helyzetekben találkozunk velük, már jóbarátként üdvözöljük őket és otthonosan mozgunk bennük. A tánc ugyanúgy működik, ahogy az ösztönös játék a kisgyerekeknél vagy a kölyök állatoknál: elpróbálják mindazokat a helyzeteket, amikkel az életben is találkoznak, az éles helyzetek veszélye és felelőssége nélkül.

“A játék a kutatás legkifinomultabb módja.”

– Albert Einstein

cc amanda tipton_ret600

Az 5Ritmus gyakorlása segít abban, hogy

  • testérzékelésünk közvetlenebb és intenzívebb legyen,
  • kiegyensúlyozottabbak legyünk érzelmileg,
  • csökkenjen a stressz,
  • javuljon a konfliktusokhoz való viszonyunk,
  • teljesebben és színesebben éljük meg az életet.

5Rhythms movement meditation | | 5Ritmus mozgásmeditáció from Péter Fejér on Vimeo.

És egy videó elemi energiákról, mintákról, hullámokról.

Mit gondolsz erről?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s