A tánc minden színe

Hullámok szintű műhely Fejér Péter vezetésével
Hédervár, 2014. május 1-3.

A tánc minden színe - 5Ritmus műhely Héderváron
A tánc minden színe – 5Ritmus műhely Héderváron

A tánc lehet játékos, lehet tápláló, a táncon keresztül kapcsolatba kerülhetünk másokkal, a csoporttal, és a tánc spirituális tapasztalat is lehet. És mindez összességében művészet. Teremtő művészet, mely mozgásban valósul meg, magunk csináljuk, magunk számára. Mindannyiunkból előhozza a művészt, még ha nem is tudtuk, hogy bennünk is van művész.

Ezen a műhelyen megismerkedünk az 5Ritmus tánc palettájának öt alapszínével, és azokat használva alkotjuk meg, “festjük” meg táncunkat.
Előzetes ismeretre, táncos előképzettségre nincs szükség a részvételhez.

  • Időpont: 2014. május 1-3.
  • Helyszín: Hédervár (Szigetköz)
  • Ár: 28 000 Ft
    Március 31-ig történő előjelentkezéssel és 10 000 Ft vissza nem fizethető kaució befizetésével az ár 18 000Ft
  • Kedvezmény pároknak: ha hozod a partneredet, ő féláron vehet részt.
  • Lehetőség van segítői helyere is jelentkezni!
  • Szállás: igény esetén segítünk találni szállást a faluban. A panziókban a két éjszaka összesen 7-10 ezer forint körül alakul majd.
  • Szervező: Fodor Eszter, eszter.fodor79@gmail.com
  • Jelentkezési lap: https://docs.google.com/forms/d/1dOruWqopu2WfXdL700TZ_vNdslr-o_1TX13NsSV-ZME/viewform

[Az esemény oldala a Facebookon…]

“a cél a játék

(részlet Kimerer LaMothe PhD cikkéből; a teljes cikk itt található: https://5ritmus.wordpress.com/2012/09/19/a-tanc-tobb-mint-radikalis-cselekedet/)

Az egyik legkárosabb következménye a dobozolt életünknek az, hogy a testmozgásról alkotott elképzelésünk leszűkül az “edzésre”. A test mozgatása az élet élésének közege. Ez a legalapvetőbb eljárásunk a problémamegoldásra, a szabadságunk és kreativitásunk forrása. Az új mozdulatok megtalálásának és megcsinálásának képessége teszi lehetővé, hogy megtanuljunk járni, beszélni, lenni, szeretni.

Ennek ellenére szeretünk a testünk mozgására tornagyakorlatként gondolni, melyet valamilyen kívánt cél elérése érdekében végzünk. Arra használjuk, hogy megmutassuk az önkontrollunkat, kalóriát égessünk, és fittebbé tegyük a “mi” testünket. Amikor edzünk, meg kell hogy mérjük milyen hosszan, milyen messzire, milyen erőteljesen. Megmérjük a teljesítményünket percekben, kilométerekben, izomfáradásban. Képtelenek vagyunk elképzelni, hogy a testünk mozgatása pusztán a testünk mozgatása kedvéért, új mozdulatok megtétele kedvéért is elegendő.

Ezekbe a gyakorlatokba merülve nem foglalkozunk az érzékelésünk tudatosságával, mely saját mozgásaink megalkotásának folyamatára irányulna. Elveszítjük a szabadságunk egy részét.

428879_388102054578233_1305687868_n

Az, aki táncol, tudja, hogy azért “gyakorlunk”, hogy játsszunk – hogy megtaláljuk a játékot a mozgásban, hogy kibontakoztassuk azt a játékra való képességünket. A tánc során feltárjuk az adott pillanatban lehetséges mozgásokat. Elősegítjük a befogadását minden mozgásra való késztetésnek, ami felmerül a testi énünkben. Improvizálunk. Alkotunk. Megengedjük a testünknek, hogy új mintázatokban vezessen minket. Követjük a lábunkat, az ujjunkat, az orrunkat, a légzésünk hullámaita az érzékelés új területeire.

Amikor ezt tesszük, akkor fejlesztjük magunkban a kreatív rugalmasságot, mely életünk minden területén segíteni fog minket. Kitágítjuk az érzékelési tudatosságunkat, mely teret nyit magunkban ahhoz, hogy feltárjuk a félelmeinket, kibogozzuk a vágyainkat, és befogadjunk késztetéseket, amik arra terelnek minket, amire a legjobban vágyunk – az öröm felé, amit a leginkább kívánunk. Fejlesztjük a képességünket, hogy megállapítsuk mit tudunk, mit kellene tudnunk és mit muszáj megtennünk, hogy működésmódunkat a természet erőihez igazítsuk, melyen az életünk múlik.

Fejér Péter

“Az 5Ritmus táncolásának és tanításának útján bensőségesebb és szabadabb kapcsolatra törekszem másokkal és önmagammal.”

Fejér Péter, akkreditált 5Ritmus tanár
Fejér Péter, akkreditált 5Ritmus tanár

Fejér Péter a kilencvenes évek eleje óta foglalkozik csoportvezetéssel és a nemformális tanulás/tanítás különböző formáival. Pedagógiai, filozófiai és gazdasági végzettsége van, dolgozott kutatásszervezőként, üzleti tanácsadóként, trénerként. 2011-ben szerzett akkreditációt tanárként a Gabrielle Roth által vezetett Moving Center tanárképzésén. Azóta heti rendszeresség tart 5Ritmus órákat Budapesten és számos hosszabb-rövidebb műhelyt vezetett különböző magyar városokban, Szerbiában és Ausztriában. Öt több napos elvonulást vezetett. Mindemellett folyamatosan továbbképzi magát horvátországi, németországi és ausztriai kurzusokon, és az 5Ritmus tanárok szakmai találkozóin.

Néhány visszajelzés korábbi elvonulások résztvevőitől:

“Miután hazaértem még napokig olyan igazinak éreztem magam. Csak voltam. Nem azon gondolkodtam, mit és hogyan kéne csinálni, csak csináltam, ami jött belülről. Tényleg igazi voltam és ez a lehető legnagyobb dolog, amit valaha kaphattam. Köszönöm, köszönöm, köszönöm!!!!!!”

“Annyira szeretem, hogy az önismereti táncot elérhetővé teszed a mindennapokra, a mindennapi ember számára… minden szempontból… annyira érezni ezt a letisztult egyszerűséget. Azt, hogy egy férfi vezeti.”

“Nekem az a legjobb ebben a fajta táncban, hogy semmi sem kötelező. Bár van némi iránymutatás, de rám van bízva, hogy azt miként értelmezem, milyen mozgást vált ki belőlem. Így teljesen át tudom adni magam a zenének és az érzelmeimnek.”

A tánc minden színe” bejegyzéshez egy hozzászólás

Mit gondolsz erről?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s